Historie ponožek

Letem světem historií ponožek

Přemýšlel jsi někdy nad tím, kdy člověka poprvé napadlo natáhnout si na nohy ponožky? Pojď se se mnou dozvědět pár zajímavostí z fascinující historie tohoto (ne)nápadného funkčního doplňku!

Kdy vznikly první ponožky?

Možná tě to překvapí, ale svá chodidla před mrznutím lidé chránili již zhruba před 7 000 lety př.n.l. V té době samozřejmě jejich vynález dnešní ponožky nepřipomínal ani tvarem, ani materiálem. Jednalo se totiž o pruhy zvířecí kůže, jíž měli lidé, vzhledem k způsobu jejich obživy, skutečný dostatek. Funkce byla ovšem stejná, takže myslím, že tedy můžeme tyto chrániče se „zvířecími motivy“ za ponožky považovat. Nebo ne?

Možná si také vzpomínáš na Ötziho, zmrazenou mumii člověka z doby zhruba 3400–3100 př.n.l., kterou v devadesátých letech našli turisté v Ötzalských Alpách. I když byl Ötzi nalezen v ledu, zimou prý nezemřel. Kromě teplého oblečení a bot ho totiž hřály primitivní ponožky ve formě travních vycpávek. Podobně chlad u nohou řešili i staří Řekové v 8. století př.n.l., kteří si do sandálů vkládali rouno ze zvířecích chlupů. O těchto prvních ponožkách dokonce existují i písemné záznamy. Na Řeky se dá zkrátka vždycky spolehnout!

Pořád nejsi přesvědčen, že se tyto první snahy o zahřátí nohou dají nazvat ponožkami? Možná je na čase si vysvětlit, co ty ponožky vlastně jsou…

Co je to ponožka?

Ponožka je punčochový výrobek, který slouží k ochraně nohy před chladem a vnějšími vlivy, a navíc pomáhá k její lepší hygieně. Určitě už jsi někdy slyšel pojem „atletická noha“ a víš, že nenošení ponožek do bot zavání pěkným průšvihem! Takže raději nic neriskuj a po dočtení článku si nějaké rovnou pořiď.

V horní části ponožku tvoří lem (to je ta díra, do které vkládáš chodidlo) a dole najdeš špičku, které se odborně říká šlapka. Standartní ponožky, jako ty, které najdeš na mém e-shopu, sahají nejvýše do poloviny lýtka. Pokud ve svém šuplíku najdeš i něco delšího, pak ti gratuluju k vlastnictví podkolenek či punčoch – tedy pokud ovšem nemáš nohy jako japonský profesionální zápasník Giant Baba, který byl nositelem nejdelších ponožek na světě. Od špičky k patě jeho ponožky měřily neskutečných 56,7 cm a ty si je můžeš, pokud máš chuť si zacestovat, prohlédnout v tokijském muzeu Nagai. Tam, mimochodem, mají okolo 20 000 kuriózních párů ponožek z celého světa.

Tak kdy tedy vznikly první skutečné ponožky?

Teď když už víme, co se ukrývá pod pojmem ponožka, se můžeme snáze shodnout na její historii. Zatímco plést se lidé naučili už v roce 1500 př.n.l., ponožky tvarem připomínající ty naše poprvé začali vyrábět až kolem 5.  století staří Egypťané. Jejich výrobky vznikaly prastarou technikou naalbinding, což je kombinace pletení a vyšívání. Ale máš pravdu, dnešní ponožky se pouze pletou, takže pojďme dál.

První, 100% ponožky tedy lidé začali nosit až ve středověku. Samo sebou si je nemohl dovolit každý – pouze bohatí lidé se pyšnili hřejivými kousky z vlněné příze či dokonce hedvábí. Ostatní si až do průmyslové revoluce museli vystačit s onucemi, což byly pruhy látky, které si omotávali kolem nohou.

Ponožky (téměř) pro všechny

I když první pletací aparát na ponožky vynalez Angličan William Lee už v roce 1589, nebylo strojní pletení až do 2. poloviny 18. století příliš časté. Širší uplatnění si našlo až v 60. letech 19. století při vynálezu jednoválcového okrouhlého stroje na pletení punčochového zboží, který se po roce 1900 dočkal vylepšení na dvouválcový. Do té doby se ponožky pletly spíše ručně.

Hromadně se tedy ponožky začaly na lidských nohou objevovat až od 20. století, kdy se díky snadnější výrobě staly finančně dostupnou a velmi módní záležitostí.

Od kdy se nosí barevné ponožky?

I když by se ti mohlo zdát, že jsou barevné ponožky záležitostí současné módy, není tomu tak. Barevnými kousky s nejrůznějšími vyšívanými motivy se chlubili již šlechtici v průběhu středověku! Dokonce někteří z nich kombinovali různé kousky a nosili každou ponožku jinou. Barevné ponožky byly zkrátka symbolem luxusu, proto si jich můžeš všimnout i na nohou šlechticů a šlechtičen na dobových portrétech.

Naopak v Japonsku se zhruba ve stejné době začaly nosit ponožky bílé. Jednalo se o tzv. Tabi ponožky, které byly navrženy tak, aby je jejich nositel mohl obout do sandálů podobným dnešním žabkám. Ano, je to tak. Nošení ponožek do sandálů není českým vynálezem!

Bílé ponožky se pak v následujících staletích rozšířily do světa a na nějaký čas téměř vytlačily ty barevné. Jejich nošení bylo spojováno s čistotou, zdravím a dostatkem finančních prostředků. Barevné ponožky totiž leccos schovají. Smysl pro humor a eleganci, ptáš-li se mě.

Dnes si naštěstí každý z nás může vybrat takové ponožky, jaké jsou mu příjemné. Bez předsudků a nutnosti někomu něco dokazovat. Jsem moc rád, že žijeme právě v této době a já můžu lidem jako jsme ty a já svými designy rozzářit každý den!